Svijet

ŠTA SE DEŠAVA NA ANTARKTIKU? Leda ima samo na jednom mjestu, ovako nešto nije viđeno još od 1970. godine

Tri posljednje rekordne godine za nizak nivo morskog leda dogodile su se 2017, 2022. i sada 2023. godine.

Antarktik - Profimedia

Morski led na Antarktiku dostigao je historijski minimum od 1970. godine od kada su sateliti za mjerenje leda počeli da mjere pokrivenost vode ledom.

Vjetar i topliji vazduh smanjili su pokrivenost vode ledom na samo 1,91 milion kvadratnih kilometara, prema posljednim merenjima od 13. februara, prenosi Bi-Bi-Si.

Istraživački, kružni i ribarski brodovi pokazuju sličnu sliku oko kontinenta, da je većina dijelova praktično bez leda, dok samo u Vedelovom moru dominira ledeni pokrivač.

Procijenjuje se da je ovogodišnji rekordni minimum morskog leda pod uticajem neuobičajeno visokih temperatura vazduha na zapadu i istoku Antarktičkog poluostrva, koje su za stepen i po iznad prosjeka, kao i varijacija atmosferskog pritiska oko Antarktika koju utiču na vjetrove koji okružuju kontinent.

Tri posljednje rekordne godine za nizak nivo morskog leda dogodile su se 2017, 2022. i sada 2023. godine, piše Espreso.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh