Svijet

Sjeverna Koreja prijeti ‘snažnim i trajnim odgovorom’ zbog vojne vježbe SAD i Južne Koreje

Sjeverna Koreja zaprijetila je danas “snažnim i trajnim odgovorom bez presedana” jer se Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države pripremaju za godišnje vojne vježbe.

Sjeverna-Koreja-

Sjevernokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Ameriku da podstiče tenzije i da koristi Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija kao “oruđe za ilegalnu, neprijateljsku politiku” radi vršenja pritiska na Pjongjang.

“Sjeverna Koreja se ove godine uzdržavala od bilo kakve vrste specijalne vojne akcije, sem u sklopu redovnih aktivnosti, ali predviđeni manevri saveznika stvoriće ozbiljan vrtlog eskalacije tenzija. Ukoliko Amerika izabere da pokazuje snagu i da se svemu suprostavlja na taj način, onda isto važi i za postupke Sjeverne Koreje”, navedeno je u saopštenju sjevernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi državna novinska agencija KCNA.

U saopštenju se ističe da, ukoliko Seul i Vašington u djelo sprovedu ranije najavljen plan za održavanje vojnih manevara, koje Pjongjang smatra pripremama za “agresivni rat”, onda će se “suočiti sa trajnim i snažnim protivpostupcima bez presedana”.

Saopštenje je objavljeno manje od dva sata nakon što je Južna Koreja najavila zajedničke manevre za narednu sedmicu s ciljem poboljšanja operativnosti američkih nuklearnih kapaciteta i redovnu proljećnu vojnu vježbu za naredni mjesec.

Sjeverna Koreja je prošle godine ispalila veliki broj raketa, uključujući interkontinentalni balistički projektil, a nastavila je i sa pripremama za svoju prvu nuklearni probu od 2017. godine, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh