Svijet

Nada umire zadnja: Žena sa dvoje djece spašena iz ruševina nakon 228 sati

Majka i kćerka - twitter

Deseti je dan nakon razarajućih potresa koji su pogodili dijelove Turske i Sirije, a nade za pronalazak preživjelih u ruševinama svakim danom sve je manje. Ipak, i kad ponestaje nade, čuda se dešavaju. Zahvaljujući nadljudskim naporima spasilačkih i volonterskih timova koji danonoćno pretražuju urušene objekte u potresom pogođenim područjima i danas je spašeno nekoliko života. Nakon 77-godišnjakinje koja je spašena nakon više od 220 sati pod ruševinama, svjetlo dana su ugledali i majka i dvoje djece.

Zbunjena žena upitala je svoje spasioce “Koji je danas dan?” nakon što je sa dvoje djece izvučena iz ruševina u Antakyi čak 228 sati poslije razarajućeg potresa, a lokalni mediji su spašavanje nazvali čudom.

Više od devet dana nakon što je snažan potres pogodio Tursku i Siriju, spasioci i dalje ulažu nadljudske napore, pretražujući ruševine u potrazi za preživjelima, prkoseći predviđanjima da je vrijeme za preživljavanje prošlo.

Član spasilačkog tima Mehmet Eryilmaz opisao je trenutak kada su pronašli majku s dvoje djece i izvukli ih na slobodu.

“Majka je bila sretna što nas vidi. Prvo sam je držao za ruku. Razgovarali smo i smirivali je”, kazao je za Anadoliju, dodavši kako je majka prvo tražila vodu, ali da zbog okolnosti nisu smjeli ništa učiniti bez intervencije prve pomoći. Onda je svoje spasitelje pitala: “Koji je danas dan”.

Spašena žena se zove Ela i ima dvoje djece, djevojčicu i dječaka, koji su s njom izvučeni iz ruševina. Anadolija je prenijela da se radi o stranoj državljanki ali nisu naveli njezinu nacionalnost.

Ranije su timovi u južnoj Turskoj rekli da još uvijek čuju glasove preživjelih osoba koji su zarobljeni u ruševinama. prneosi n1


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh