Svijet

Blinken: Beograd i Priština će napraviti teške kompromise

On je u saopštenju objavljenom na internet stranici Stejt departmenta naglasio da SAD cijene strateško partnerstvo sa Srbijom čiji je cilj stabilnija, bezbjednija i naprednija budućnost svih ljudi na zapadnom Balkanu.

Antony Blinken - Twitter

– U ime SAD, želim da čestitam Dan državnosti narodu Srbije – naveo je Blinken.

Blinken je istakao da SAD snažno podržavaju evropske ambicije Srbije i da su posvećene saradnji sa Beogradom i partnerima iz EU kako bi se ispunio taj važan cilj.

– Pozdravljam konstruktivno angažovanje Srbije sa američkim, evropskim, francuskim, njemačkim i italijanskim zvaničnicima tokom nedavne posjete Beogradu – navedeno je u saopštenju.

Blinken je izrazio uvjerenje da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine donijeti bezbjednost i napredak Srbiji i svim građanima zapadnog Balkana. Prema njegovim riječima, “Beograd i Priština će sigurno napraviti teške kompromise kako bi postigli taj cilj, ali će nagrade za srpski narod i cijeli region biti ogromne”.

Blinken je pozvao Srbiju da podrži Ukrajinu u sukobu protiv Rusije.

Blinken je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su Srbija i SAD nedavno potpisale Memorandum o razumijevanju radi uspostavljanja položaja za vezu sa srpskim diplomatama u okviru Stejt departmenta.

Državni sekretar SAD naglasio je da će taj jedinstveni program između Srbije i SAD omogućiti bolje razumijevanje ciljeva spoljne politike dvije strane, te da će učvrstiti kanale za komunikaciju i izgraditi trajno partnerstvo.

– Želim cijelom narodu Srbije mir, napredak i sreću na vaš Dan državnosti – dodao je Blinken, piše RTRS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh