Svijet

Biden obećao ‘zaštiti zemlju’ u govoru o stanju nacije

Američki predsjednik Joe Biden poručio je u obraćanju o stanju nacije u utorak da će sarađivati sa suparnicom iz reda velikih sila, Kinom, ali je obećao “da će zaštititi zemlju”, misleći na kineski špijunski balon koji je nadletio Ameriku prošle sedmice.

Joe Biden - AFP

– Posvećen sam saradnji s Kinom gdje možemo unaprijediti američke interese i koristiti svijetu. Nemojte, međutim, pogriješiti: kao što smo jasno rekli prošle sedmice, ako Kina ugrozi naš suverenitet, djelovat ćemo da zaštitimo našu zemlju. I to smo i učinili – izjavio je Biden.

Peking je negirao da je balon bio špijunski uređaj.

Očekivalo se da će se Biden pozabaviti konkurencijom s Kinom, ali su pisci njegovog govora dodali tu primjedbu nakon što je balon preletio nebo iznad Sjedinjenih Država – dominirajući vijestima – prije nego što ga je američki borbeni avion oborio iznad Atlantskog okeana u subotu.

Državni sekretar Antony Blinken, koji je sjedio s ostalim članovima vlade u Predstavničkom domu dok je Biden govorio, otkazao je planirani put u Peking u jeku medijske buke.

Republikanci su iskoristili incident s balonom kako bi suprotstavili Bidenovoj odluci, zasnovanoj na vojnom savjetu, da ga ne obara ranije iz straha da bi krhotine mogle naštetiti ljudima na kopnu.

Republikanci, koji su prošlog mjeseca preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom, postavili su tvrdu liniju u odnosima s Pekingom, ali to je jedan od rijetkih istinski dvostranačkih stavova u duboko podijeljenom američkom Kongresu.

Biden je promicao zakon usvojen prošle godine uz snažnu podršku i njegovih kolega demokrata i republikanaca koji je podstakao američku industriju poluvodiča, i obećao je učiniti više.

– Neću se izviniti što ulažemo kako bismo Ameriku učinili snažnom. Ulagati u američke inovacije, u industrije koje će definirati budućnost, u kojima Kina namjerava da dominira – rekao je Biden.

Demokrate su se pridružile republikancima u traženju više informacija o balonu i politici Bidenove administracije prema vladi u Pekingu.

Bijela kuća je zauzela balansiraniji pristup, nastojeći da smanji tenzije s Kinom koje su se rasplamsale u augustu kada je bivša predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi, demokrata, posjetila Tajvan.

Posjeta Pelosi navela je Peking da izvede vojne vježbe u blizini otoka na koji Kina polaže pretenzije. Napetosti bi mogle ponovo porasti ukoliko novi predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Kevin McCarthy, posjeti Tajvan kako se očekuje ove godine.

Sedam sedmica nakon što se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio poslanicima s istog podija, Biden je također osudio rusku invaziju na Ukrajinu i hvalio američku podršku vladi u Kijevu.

Kongres je odobrio više od 100 milijardi dolara vojne i ostale pomoći Ukrajini i partnerskim zemljama otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

– Zajedno smo uradili ono što Amerika uvijek radi u najboljem slučaju. Predvodili smo. Ujedinili smo NATO. Izgradili smo globalnu koaliciju – rekao je Biden, obećavajući da će ostati uz Ukrajinu “koliko god bude potrebno”.

Nekoliko republikanaca – predvođenih onima koji su najbliži bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu – postavilo je pitanje treba li Washington nastaviti da šalje toliko novca vladi u Kijevu, piše Fena.

Ali većina stranke – uključujući njene čelnike i najviše članove Odbora za nacionalnu sigurnost u Kongresu – očekuje da će se novčana pomoć nastaviti. Bidenovi komentari o Ukrajini naišli su na glasan aplauz i ovacije i republikanaca i demokrata, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh