Svijet

ECB ponovo podigao kamatne stope: Usprkos tome, dvije ohrabrujuće najave stižu iz finansijskog srca Evrope

ECB je poručio da će i na sjednici u martu ponovo podići kamatne stope

Europska središnja banka (ECB) ponovo je u četvrtak podigla kamatne stope, za pola postotnog boda, poručivši da i dalje planira obuzdavati inflaciju u eurozoni kočenjem potražnje, unatoč posustajanju gospodarskog rasta.

ECB je u drugoj polovini prošle godine podigao kamatne stope za 2,5 postotnih bodova kako bi prigušio inflaciju koja je u listopadu dosegnula 10,6 posto, najvišu razinu od uspostave eurozone.

U studenom i prosincu rast cijena usporio je zahvaljujući blažem poskupljenju energenata i banka je na sjednici u prosincu podigla kamatne stope za pola postotnog boda, blaže nego u listopadu kada ih je uvećala za tri četvrtine postotnog boda.

Na sjednici u četvrtak ponovo ih je podigla za pola postotnog boda, pa će kamatna stopa za refinanciranje banaka od 8. veljače iznositi tri posto, a kamatna stopa za depozite banaka 2,5 posto, prenosi Jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh