Svijet

Rusija planira veliku ofanzivu na godišnjicu rata

Rusija planira veliku ofanzivu koja će se poklopiti s godišnjicom rata u Ukrajini 24. februara, tvrdi ministar obrane zemlje Oleksii Reznikov.

Ukrajina - Klix

Obraćajući se francuskim medijima, Reznikov je upozorio da će Rusija pozvati veliki kontingent mobiliziranih trupa. Osvrćući se na rusku opću mobilizaciju od 300.000 regrutiranih vojnika u septembru prošle godine, tvrdi da brojke na granici sugeriraju da bi stvarna veličina mogla biti bliža 500.000.

“Ne podcjenjujemo našeg neprijatelja”, rekao je Reznikov. “Službeno su najavljivali 300.000, ali kada vidimo vojsku na granicama, po našim procjenama to je puno više.” The Guardian nije mogao nezavisno provjeriti te brojke.

U srijedu navečer, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ruske snage pokušavaju ostvariti uspjehe koje bi mogle pokazati na godišnjicu invazije u februaru, objavivši izvještaj o situaciji u istočnoj pokrajini Donetsk.

“Uočen je određeni porast ofanzivnih operacija okupatora na frontu na istoku naše zemlje. Situacija je postala teža”, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Reznikov je naveo da će ofanziva vjerovatno biti koncentrirana na dva područja: istok zemlje, gdje su proteklih sedmica vođene teške borbe; i jugu. “Mislimo da će, s obzirom na to da Rusija živi u simbolici, pokušati nešto oko 24. februara.” Prošle sedmice Oleksiy Danilov, sekretar Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, također je upozorio da Rusija priprema val ofanziva kako bi obilježila godišnjicu invazije.

Tvrdio je da su ruske trupe dobile zadatak da odu “izvan granica” istočnih regija Donjecka i Luganska.

Donjeck i Lugansk čine Donbas, regiju koja graniči s Rusijom koju je predsjednik Vladimir Putin identificirao kao cilj preuzimanja od početka rata.

Guverner Luganska Serhiy Haidai je izjavio da ruske snage protjeruju stanovnike u blizini dijelova ratišta koje drži Rusi kako ne bi mogli obavijestiti ukrajinske topničke snage o raspoređivanju trupa. “Postoji aktivno premještanje ruskih trupa u regiju i oni se definitivno pripremaju za nešto na istočnoj fronti u februaru”, rekao je Haidai.

Ukrajinski ministar odbrane bio je u Francuskoj kako bi se sastao s predsjednikom Emmanuelom Macronom i osigurao kupnju radara protuzračne odbrane. Također je lobirao kod evropskih zemalja da pošalju borbene avione F-16 u Ukrajinu, nešto što je Macron rekao da njegova zemlja nije odbacila.

“Govorimo našim partnerima da i mi moramo biti spremni što je prije moguće”, rekao je Reznikov francuskim medijima. “Zato nam treba oružje da obuzdamo neprijatelja.”

Obavještajni stručnjaci i analitičari dugo su sugerirali da će Rusija vjerovatno pokrenuti novu ofanzivu prije proljeća. Velik dio borbi na istoku zemlje bio je u stanju mrtve tačke već nekoliko sedmica, a obje su strane navodno pretrpjele ogromne gubitke.

Kasno u srijedu najmanje tri osobe su poginule u istočnom gradu Kramatorsku nakon što je ruski projektil uništio stambenu zgradu. “Oštećeno je najmanje osam stambenih zgrada. Jedna od njih je potpuno uništena”, objavila je policija u objavi na Facebooku. “Strahuje se da bi pod ruševinama mogli biti još ljudi.”

Regionalni guverner Pavlo Kyrylenko objavio je sliku koja pokazuje četverospratnicu u Kramatorsku koja je pretrpjela velika oštećenja.

“Ovo nije repriza prošlosti, to je svakodnevna stvarnost naše zemlje – zemlje s apsolutnim zlom na svojim granicama”, napisao je predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu nakon napada.

U odvojenom tweetu, Zelenskiy je napisao: “Jedini način da se zaustavi ruski terorizam je da ga se porazi. Tenkovima. Borbenim avionima. Raketama dugog dometa.”, piše Federalna.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh