Svijet

Johnson: Putin mi je u razgovoru zaprijetio projektilom

Boris Johnson, bivši britanski premijer, rekao je da mu je Vladimir Putin prijetio raketnim napadom u “nevjerovatnom” telefonskom razgovoru uoči ruske invazije na Ukrajinu.

Boris Johnson - Twitter

Tadašnji britanski premijer rekao je da mu je ruski predsjednik poručio da će to trajati svega minutu.

Johnson kaže da je taj razgovor s Putinom imao u februaru 2022. te je u njemu upozorio ruskog predsjednika da će rat biti potpuna katastrofa.

Detalji njihovog razgovora otkriveni su u BBC-jevom dokumentarcu u kojem se radi o Putinovom odnosu s ostalim svjetskim čelnicima.

Johnson je upozorio Putina da bi invazija na Ukrajinu dovela do zapadnih sankcija i većeg broja NATO-ovih snaga na ruskim granicama. Također je pokušao odvratiti rusku vojnu akciju govoreći gospodinu Putinu da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u “u doglednoj budućnosti”.

“U jednom trenutku mi je prijetio i rekao: “Borise, ne želim te povrijediti, ali, s projektilom, to bi trajalo svega minutu” ili nešto slično. Veselo. Ali mislim da je, sudeći po vrlo opuštenom tonu koji je imao, po nekoj vrsti distanciranosti, samo podilazio mojim pokušajima da ga natjeram na pregovore.”

Putin je bio vrlo ugodan tokom tog nejneobičnijeg poziva, rekao je Johnson. Nemoguće je znati je li Putinova prijetnja bila iskrena, piše BBC.

Međutim, s obzirom na prethodne ruske napade na Britaniju, posljednji u Salisburyju 2018., svaka prijetnja ruskog čelnika, koliko god bila olako izrečena, vjerovatno je prijetnja koju Johnson ne bi imao izbora nego da je shvati ozbiljno, dodaje BBC.

Britanskom ministru je Šojgu dao dao znanja da će Rusija napasti

Devet dana kasnije, 11. februara, ministar obrane Ben Wallace odletio je u Moskvu kako bi se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom. BBC-jev dokumentarac “Putin protiv Zapada” otkriva da je Wallace otišao s jamstvima da Rusija neće napasti Ukrajinu, ali je rekao da su obje strane znale da je to laž.

Opisao je to kao “demonstraciju siledžijstva ili snage, a to je: lagat ću ti, znaš da lažem i znam da znaš da lažem i još ću ti lagati.

“Mislim da se radilo o tome kako poručiti “ja sam moćan”, rekao je Wallace. Rekao je da je “prilično jeziva, ali izravna laž” potvrdila njegovo uvjerenje da će Rusija izvršiti invaziju. Dok je napuštao sastanak, rekao je da mu je general Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog stožera Rusije, rekao da “nikada više neće biti poniženi”.

Johnson: Ponudio sam pomoć da se Zelenskog prebaci na sigurno. Herojski je ostao

Manje od dvije sedmice kasnije, dok su tenkovi prelazili granicu 24. 2., Johnsona je usred noći probudio telefonski poziv od predsjednika Zelenskog. “Zelenski je vrlo, vrlo miran”, prisjetio se Johnson. “Ali, reko mi je, znaš, oni napadaju posvuda.” Johnson kaže da je ponudio pomoć u prebacivanju ukrajinskog predsjednika na sigurno. “Nije to prihvatio. Herojski je ostao gdje je bio”, zaključuje Johnson, piše Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh