Svijet

Putin: Imamo nestašicu nekih lijekova, moramo stvoriti zalihe

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je potvrdio da u Rusiji postoji nestašica nekih lijekova unatoč tome što su povećali proizvodnju vlastitih lijekova. Ruski čelnik je zbog navedenog problema predložio stvaranje zaliha popularnih lijekova kako bi se zadovoljila potražnja.

Iako su lijekovi koji se izdaju na recept izuzeti iz zapadnih sankcija uvedenih zbog rata u Ukrajini, njihova isporuka u Rusiju je ipak pogođena transportnim i carinskim preprekama uzrokovanim ratom i drugim restriktivnim mjerama. “Došlo je do nestašice nekih lijekova unatoč činjenici da je proizvodnja farmaceutskih proizvoda u (prva) tri kvartala prošle godine porasla za oko 22 posto”, rekao je Putin na sastanku s vladinim dužnosnicima.

Rusija uvozi velik dio svoje medicinske opreme

“Šezdeset posto lijekova na tržištu su domaći lijekovi. Ipak, kod nekih lijekova se stvorio deficit, a cijene su porasle”, priznao je ruski predsjednik. Dodao je da Rusija ne ograničava uvoz lijekova i nastavlja surađivati sa stranim proizvođačima, piše Reuters.

“Moramo osigurati postojanje zaliha najpopularnijih lijekova za određeno razdoblje”, rekao je. Time je sugerirao da bi Rusija mogla skladištiti lijekove za sezonu gripe na isti način na koji stvara zalihe plina pripremajući se za zimu. Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine Rusi su požurili napraviti zalihe lijekova.

Rusija također uvozi velik udio svoje medicinske opreme, poput srčanih stimulatora i uređaja za radioterapiju, iz Europske unije i Sjedinjenih Država, a njezina ovisnost o uvozu je posebno izražena kod najsloženijih i najkritičnijih strojeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh