Svijet

Kazahstan ukida beskonačni boravak za Ruse, a deseci hiljada su se ovdje sklonili od prisilne ratne mobilizacije…

Kazahstan više neće dopuštati ruskim državljanima da borave u njihovoj zemlji na neodređeno vrijeme, prema Vladinoj direktivi objavljenoj ove sedmice, piše Advance.hr.

Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je predložilo reformu, priopćilo je da će to državi dati veću kontrolu nad imigracijom.

Podsjetimo, deseci tisuća Rusa, uglavnom mladih i sredovječnih muškaraca, preselili su se u Kazahstan prošle godine kad je Moskva pokrenula svoju prvu mobilizaciju još od Drugog svjetskog rata.

Prema Ministarstvu unutarnjih poslova Kazahstana, oko 100.000 Rusa stiglo je u zemlju samo u prvih šest dana nakon Putinove objave 21. rujna 2022. da kreće mobilizacija.

Ruski jezik je široko rasprostranjen u Kazahstanu i dvije zemlje dijele najdužu kopnenu granicu na svijetu, što Kazahstan čini popularnim izborom među Rusima koji bježe pred regrutacijom

Prema novim pravilima, za koja se očekuje da će stupiti na snagu kasnije ovog mjeseca, posjetiteljima kojima nije potrebna viza jer dolaze iz zemalja Euroazijske ekonomske unije, postsovjetskog bloka koji uključuje i Rusiju, bit će zabranjen boravak u Kazahstanu dulje od 90 dana.

Nova ograničenja bit će usmjerena na posjetitelje koji su prethodno zaobišli kazahstanska migracijska pravila prelaskom kazahstanskih granica i odmah se vraćajući, učinkovito vraćajući “sat” na maksimalni 90-dnevni boravak bez vize.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh