Svijet

Rusija: Prijavljen prvi slučaj podvarijante koronavirusa kraken

Rusija je u četvrtak prijavila prvi slučaj nove podvarijante koronavirusa kraken XBB.1.5, javlja Anadolija.

Kraken - Federalna.ba

Ova varijanta, još jedna podvarijanta dominantne varijante omikron, nedavno se brzo proširila u Sjedinjenim Američkim Državama, a slučajevi su otkriveni i u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama.

“Prvi pacijent u Rusiji s visoko zaraznom podvarijantom živi u regiji Penza”, objavio je Rospotrebnadzor.

Vlasti navode da nova podvarijanta nema veću stopu smrtnosti niti uzrokuje ozbiljnije infekcije, ali postoje dokazi da se brzo širi i da je zaraznija. Podvarijanta BA.5 soja omikrona trenutno je najdominantnija u Rusiji.

U Rusiji je tokom proteklog dana registrovano 4.675 novih infekcija, uključujući 48 smrtnih slučajeva. Ukupan broj oboljelih od COVID-19 je 20 miliona, a smrtnih slučajeva više od 394.260.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je objavila da je podvarijanta kraken otkrivena u 38 zemalja.

“Na osnovu svojih genetskih karakteristika i ranih procjena stope rasta, XBB.1.5 može doprinijeti povećanju incidencije slučajeva”, navode iz WHO-a, pieš Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh