Svijet

Napetosti na Poluotoku: Pripremaju li se SAD i Južna Koreja na zajedničke nuklearne vojne vježbe? Iz Seula kažu “da”, iz Washingtona “ne”

Američki predsjednik Joe Biden poručio je kako nije točno da SAD s Južnom Korejom razgovara o održavanju zajedničkih nuklearnih vojnih vježbi.

No, informacije su kontradiktorne pošto je južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol sugerirao da će se upravo takve vojne vježbe održati.

Naime, južnokorejski predsjednik rekao je u novinskom intervjuu da su Seul i Washington u “razgovorima o zajedničkom planiranju i vježbama koje uključuju američka nuklearna sredstva za suzbijanje nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje”.

Na pitanje novinara u Bijeloj kući u ponedjeljak razgovara li trenutno o zajedničkim nuklearnim vježbama s Južnom Korejom, Biden je rekao: “Ne”.

Komentari predsjednika Yoona, u intervjuu objavljenom u novinama Chosun Ilbo u ponedjeljak, dolaze u vrijeme rastućih napetosti sa Sjevernom Korejom koja je 2022. probno lansirala dosad neviđen broj balističkih projektila i obećala da će se snažno suprotstaviti onome što smatra pripremama za moguću invaziju od strane SAD-a i Južne Koreje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh