Svijet

Stoltenberg: Putin nije promijenio cilj rata u Ukrajini, moramo se pripremiti na duži sukob

Jens Stoltenberg - Nezavisne.com

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za njemačku ageciju dpa izjavio je kako Vladimir Putin još nije odustao od plana da u potpunosti kontroliše Ukrajinu.

U intervjuu tokom kojeg se osvrnuo na 2022. godinu, Stoltenberg je upozorio sve kako se trebaju pripremiti za rat na duge staze.

“Nema naznaka da je Putin promijenio svoj opći cilj ovog rata, a to je kontrola Ukrajine. Ovo nije gotovo. Ratovi su nepredvidivi, ali moramo se pripremiti na duge staze i nove ruske ofanzive. Ne treba potcjenjivati Rusiju”, rekao je Stoltenberg.

Šef NATO-a pozvao je saveznike da nastave svoju podršku Ukrajini.

“Možda zvuči kao paradoks, ali vojna podrška Ukrajini je najbrži put do mira. Znamo da većina ratova završava za pregovaračkim stolom, vjerovatno će i ovaj rat. Međutim, znamo da ono što Ukrajina može postići u ovim pregovorima neraskidivo zavisi od vojne situacije”, poručio je generalni sekretar NATO-a.

Na kraju, Stoltenberg je izjavio kako Ukrajina mora ostati nezavisna i demokratska država.

“Dakle, ako želite mirno rješenje pregovaranjem koje će osigurati da Ukrajina ostane kao nezavisna demokratska država, najbolji način da se to postigne je da se Ukrajini pruži vojna podrška”, zaključio je Stoltenberg.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh