Svijet

Rusija spremna da obnovi snabdijevanje Evrope gasovodom Jamal-Evropa

Rusija je spremna da obnovi isporuku gasa Evropi gasovodom Jamal-Evropa, koja je ranije bio obustavljena iz političkih razloga…

Gasovod - Fena

Rusija je spremna da obnovi isporuku gasa Evropi gasovodom Jamal-Evropa, koja je ranije bio obustavljena iz političkih razloga, rekao je u nedjelju potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak ruskoj novinskoj agenciji TASS.

– Evropsko tržište ostaje relevantno, jer nestašica gasa i dalje traje, a mi imamo sve mogućnosti da obnovimo isporuke. Na primjer, gasovod Jamal-Evropa, koji je zaustavljen iz političkih razloga, ostaje neiskorišten – rekao je Novak.

Istakao je i da je povećana potražnja za gasom u Evropi.

– Danas sa sigurnošću možemo reći da postoji potražnja za našim gasom. Stoga Evropu i dalje razmatramo kao potencijalno tržište za prodaju naših proizvoda. Jasno je da je protiv nas pokrenuta velika kampanja koja je završena aktima sabotaže Sjevernog toka – dodao je Novak.

Rusija je u energetskom zastoju sa Evropom otkako je napala Ukrajinu u februaru.

U maju je Gazprom obustavio snabdijevanje gasovodom Jamal-Evropa koji prolazi preko Poljske i prestao da šalje gas distributeru u Njemačku.

Kako navodi novinska agencija RIA Novosti, Gazprom je bio primoran da obustavi isporuke zbog sankcija svojoj matičnoj kompaniji EuroPol GAZ, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh