Svijet

Amerika Putinu: Vrijeme je da priznaš stvarnost

“Napravi sljedeći korak u priznavanju stvarnosti”

Vladimir Putin - Nezavisne.com

Sjedinjen Države pozvale su ruskog predsjednika Vladimira Putina da konačno prizna stvarnost i povuče svoje snage iz Ukrajine. Poruka Putinu iz SAD-a uslijedila je nakon što je ruski predsjednik prvi put invaziju Ukrajine nazvao “ratom”, a ne “specijalnom vojnom operacijom”.

Podsjetimo, Putin je od početka invazije sukob nazivao “specijalnom vojnom operacijom” te potpisao zakon koji kriminalizira nazivanje rata – ratom. Tim zakonom kriminalizirano je ono što ruske vlasti nazivaju “zavaravajućom terminologijom”. No, i sam Putin je na press-konferenciji u četvrtak iskoristio riječ “rat” kazavši kako se nada da će “rat završiti što je prije moguće”

“Napravi sljedeći korak u priznavanju stvarnosti”

“Od 24. veljače, SAD i ostatak svijeta su znali da je Putinova ‘specijalna vojna operacija’ ničim isprovociran i neopravdan rat protiv Ukrajine. Konačno, nakon 300 dana, Putin je rat nazvao pravim imenom”, poručio je sinoć glasnogovornik američkog State Departmenta.

“Kao sljedeći korak u priznavanju stvarnosti, pozivamo ga da okonča rat povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine”, rekao je glasnogovornik pa dodao da je, “neovisno o Putinovoj terminologiji, ruska agresija protiv svog suverenog susjeda rezultirala smrću, uništenjem i progonstvom ljudi”.

“Ljude u Ukrajini neće utješiti činjenica da je Putin priznao ono što je očito, baš kao ni deseci tisuća obitelji čiji članovi su poginuli boreći se u Putinovom ratu”, poručio je glasnogovornik, piše Index.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh