Svijet

Američka DEA zaplijenila količinu fentanila dovoljnu da ubije svaku osobu u SAD-u

Uprava za suzbijanje droga SAD-a (DEA) saopćila je da je ove godine zaplijenila više od 379 miliona potencijalno smrtonosnih doza ilegalnog fentanila, dok meksički karteli nastavljaju preplavljivati ​​SAD ovim jeftinim sintetičkim opioidom odgovornim za rekordan broj smrtnih slučajeva od predoziranja.

DEA - Wikipedia

Zapljenjeno je više od 4,5 tona fentanila u prahu i 50,6 miliona ilegalnih tableta fentanila. To je dvostruko više od broja tableta zaplijenjenih 2021. godine, kada je više od 107.000 Amerikanaca umrlo od predoziranja drogom. Dvije trećine tih smrti uzrokovane su fentanilom.

Anne Milgram, direktorica DEA-e, rekla je da su zapljene koje je zabilježila agencija ove godine sadržavale dovoljno fentanila “da ubiju sve u Sjedinjenim Državama”, gdje živi oko 330 miliona stanovnika.

“Glavni operativni prioritet DEA-e je poraziti dva meksička narko-kartela, Sinaloa i Jalisco (CJNG), koji su prvenstveno odgovorni za fentanil koji danas ubija Amerikance”, kazala je Milgram u izjavi.

Istraga Washington Posta otkrila je da je ilegalni fentanil postao vodeći uzrok smrti Amerikanaca u dobi od 18 do 49 godina. Fatalna predoziranja fentanilom porasla su za 94 posto od 2019. godine, a ova droga sada odnosi više života u SAD-u nego saobraćajne nesreće, oružano nasilje ili samoubistva.

Fentanil, 50 puta jači od heroina, postao je posao vrijedan milijarde dolara za narkokartele koji ga proizvode.

“Većina fentanila kojim krijumčare karteli Sinaloa i CJNG masovno se proizvodi u tajnim labaratorijama u Meksiku s hemikalijama koje uglavnom dolaze iz Kine”, navodi se u saopćenju DEA-e.

Droga je obično u pilulama dizajniranim da nalikuju tabletama protiv bolova koje se izdaju na recept. Neki dileri u SAD-u također dodaju metamfetamin, kokain i druge droge s fentanilom u prahu kako bi pojačali efekat i pridobili više kupaca.

DEA je prošli mjesec upozorila da 6 od 10 ilegalnih tableta fentanila koje se prodaju na američkim ulicama sada sadrže potencijalno smrtonosnu dozu, što je porast u odnosu na 4 od 10 prošle godine. Američki agenti rekli su da su karteli pojačali snagu svojih tableta kao odgovor na tržišnu potražnju za sve jačim i jačim dozama od kupaca koji razviju toleranciju na opioide.

To je osnovnu jedinicu doziranja, tabletu, učinilo još smrtonosnijom za osobe koje prvi put koriste fentanil ili nekoga ko ne zna da konzumira fentanil. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh