Svijet

Peru dobio prvu ženu predsjednicu: Boularte položila zakletvu

Ono što tražim je prostor i vrijeme za spašavanje zemlje, poručila je.

Dina Boluarte - ap

Peru po prvi put ima ženu predsjednika, nakon što je bivši predsjednik Pedro Kastiljo smijenjen i uhapšen samo nekoliko sati nakon što je pokušao da raspusti Kongres.

Dina Boluarte, koja je ranije bila potpredsjednica Perua, položila je zakletvu nakon dramatičnog dana u Limi, nakon što je sada bivši predsjednik Kastiljo najavio da će zamijeniti Kongres sa vanrednom vladom.

Ministri dali ostavke u znak protesta

Poslanici su, međutim, ignorisali najavu Kastilja i na hitnom sastanku opozivali predsjednika, a Boluarte, 60-godišnja pravnica, rekla je da će vladati do jula 2026. godine, kada je trebao da se završi mandat Kastilja.

U govoru nakon polaganja zakletve, nova predsjednica je pozvala na političko primirje kako bi se prevazišla kriza koja je zahvatila zemlju.

– Ono što tražim je prostor i vrijeme za spašavanje zemlje – rekla je ona.

Dramatični niz događaja u srijedu počeo je obraćanjem predsjednika na nacionalnoj televiziji u kojem je proglasio vanredno stanje i najavio da će raspustiti Kongres koji kontroliše opozicija, što je šokiralo kako u Peruu – nekoliko ministara je dalo ostavke u znak protesta – tako i u inostranstvu.

Treći opoziv

Inače, Kastiljo je pokušao da raspusti Kongres samo nekoliko sati prije nego što je trebao da počne novi postupak opoziva protiv njega – treći otkako je došao na dužnost u julu 2021.

Ali Kongres, koji kontrolišu stranke koje se protive Kastilju, sazvale su hitnu sjednicu i održano je glasanje o opozivu koji je Kastiljo pokušavao da spriječi.

Nakon impičmenta, Kastiljo je viđen u policijskim prostorijama, ali za sada nije poznato da li je uhapšen, ili je sam odlučio da ode na informativni razgovor.

Na fotografijama, koje je policija podijelila na Twitteru, ali su naknadno obrisane, vidio se bivši predsjednik kako sjedi, naizgled opušten i razgovara s drugima. Zatim su objavljeni snimci na kojima potpisuje papire sa tužiocima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh