Svijet

Španija: Roboti za dostavu na ulicama Alcobendasa

oboti se kreću brzinom do pet kilometara na sat, koriste semafore i izbjegavaju pješake

Autonomni, električni roboti, sa četiri točka, velikim skladištem, koji su osposobljeni da prelaze raskrsnice uz korištenje semafora, nedavno su počeli sa kućnim dostavama, prvi put u Španiji u gradu Alcobendas, javlja Anadolu
U julu je počela faza testiranja uređaja u vlasništvu kompanije Goggo Network, u saradnji s lancima Dia i Telepizza, čime je provjerena sigurnost servisa.

Novi sistem distribucije se aktivira kada kupac svoju narudžbu pošalje direktno putem aplikacije ili web stranice oba lanca.

“Istina je da je u pitanju vrlo praktično rješenje jer obično iz supermarketa kupujem putem interneta”, rekao je jedan od klijenata Alejandro De Laverda te dodao:

“Jednostavno vas obavještavaju tekstualnom porukom da otvorite link, možete automatski otvoriti vrata i preuzeti vašu narudžbu. Naručujem svaki put kada mogu.”

Bez dodatnih troškova, korisnik koji naruči putem interneta dobija obavijest da će robot biti zadužen za dostavu. U skladište ili “tijelo” robota priprema se naručena pošiljka, a nakon unošenja koordinata, android kreće do vrata kupca kako bi isporučio narudžbu.

Roboti rade na bazi tehnologije mapiranja i mogu izbjeći prepreke kao što su pješaci na trotoaru.

“U suštini, u Goggo mreži, kada dobijemo nalog od klijenta za dostavu, ta narudžba ulazi u naš sistem, u našu platformu”, rekao je Carlos Ortiz, operativni menadžer u kompaniji Goggo.

Pojasnio je da nakon toga platforma bira najoptimalnijeg robota za isporuku artikla u zavisnosti od vrste, veličine i zapremine.

Roboti se kreću brzinom do pet kilometara na sat i iako su bazirani na autonomnoj tehnologiji, ljudi nadgledaju njihov rad.

Baterije im mogu trajati od pet do 12 sati zavisno o robotu, a kada se potroše, robot se vraća u logistički centar gdje se baterija zamijeni napunjenom.

Posjeduju satelitski geolokacijski sistem, bezbjednost im se zasniva na težini, koja se kreće od 60 do 100 kilograma, što onemogućava lako podizanje i sprečava krađu, a velika prednost je i vodonepropusni unutrašnji pretinac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh