Svijet

Danas počinje Pariski mirovni forum

Pariski mirovni forum, koji će okupiti lidere brojnih međunarodnih organizacija i država počinje danas.

Pariski mirovni forum - federalna

Ovogodišnje, peto izdanje Foruma, pod nazivom Izlazak iz višestruke krize, posvećeno je najvećim izazovima današnjice, među kojima su pogoršanje klimatskih promjena, talasi pandemije korona virusa, produbljivanje nejednakosti i geopolitički sukobi sa globalnim posljedicama.

U fokusu dvodnevnog skupa u Parizu biće i sprječavanje destruktivne polarizacije svijeta koja bi ugrozila kolektivne napore u suočavanju sa mnogim važnim izazovima za čovječanstvo.

Od šefova država, na Forumu će govoriti predsjednik Francuske Emmanuel Macron i predsjednici Argentine i Kolumbije, Alberto Fernandez i Gustavo Petro. Govoriće i supruga kralja Jordana Ranija Al-Abdulah.

Među govornicima su i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija i finansijskih institucija, uključujući šefa evropske diplomatije Josepa Borrella, generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Mathiasa Cormanna, izvršnog direktora Svjetskog programa za hranu (WFP) Davida Beasleya.

Na skupu će, između ostalih, govoriti i guverner Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) Carlo Monticelli i generalni direktori Međunarodne organizacije rada i UNESCO-a, Gilbert Houngbo i Audrey Azoulay.

Pariski mirovni forum pokrenuo je Macron 2018. godine, na stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata, sa ciljem promovisanja multilateralizma, piše Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh