Svijet

Donald Trump najavljuje kandidaturu: “Spremite se. Vrlo, vrlo, vrlo vjerovatno ću to ponoviti!”

Izgleda da je Donald Trump najavio kandidaturu za za predsjednika SAD. On je na skupu rekao da će “vrlo, vrlo, vrlo vjerovatno to ponoviti”, javlja Sky.

Donald Trump - Vijesti.ba

Bivši američki predsjednik poručio je publici u Iovi da se “spremu” dok je zadirkivao povratak 2024.

Postoje spekulacije da bi Trump mogao zvanično objaviti kandidaturu uoči nacionalnog praznika Dana zahvalnosti 24. novembra. On želi da iskoristi očekivani dobitak republikanaca na izborima u utorak na sredini mandata i ukrade marš na rivale, piše Sky.

Izborne nade demokrata porušene su zabrinutošću birača zbog visoke inflacije, dok je rejting javnog odobravanja Joea Bidena stalno ispod 50%.

Opozicione stranke također su historijski bolje prošle na izborima na sredini mandata.

Ankete pokazuju da su republikanci spremni da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa, a možda i Senatom. To bi im dalo moć da blokiraju Bidenove zakonodavne planove u naredne dvije godine.

Obraćajući se republikanskim pristalicama, Trump je rekao: „A sada, kako bi naša zemlja bila uspješna, sigurna i slavna, vrlo, vrlo, vrlo vjerovatno ću to učiniti ponovo.

“Spremite se, to je sve što vam govorim, vrlo brzo. Spremite se.”

Jedan viši savjetnik rekao je novinskoj agenciji Reuters: „Mislim da će se Trump kandidirati kao moljac u plamenu 2024”.

“Mislim da želi da se kandiduje i da se oglasi prije Dana zahvalnosti daje mu veliku prednost u odnosu na njegove protivnike i on to razumije.”

Istrage koje se vode

Međutim, Trump ostaje figura koja izaziva podjele nakon njegovog kontroverznog četverogodišnjeg mandata koji je završio smrtonosnim napadom na američki Kongres od strane njegovih pristalica 6. januara 2021.

Također je nastavio da lažno tvrdi da je njegov izborni poraz rezultat prevare.

Trump se trenutno suočava s nizom istraga. Uključujući istragu o povjerljivim dokumentima koje je uzeo iz Bijele kuće nakon što je napustio funkciju.

Prošlomjesečna anketa je pokazala da samo 41% Amerikanaca gleda na njega blagonaklono.

Tramp se stalno pojavljivao na političkim skupovima otkako je napustio funkciju, tokom kojih je često signalizirao mogućnost da će se ponovo kandidovati za predsjednika, prenosi Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh