Svijet

Milijarder Oleg Tinkov odrekao se ruskog državljanstva zbog rata protiv Ukrajine

Milijarder Oleg Tinkov izjavio je u ponedeljak da se odriče ruskog državljanstva zbog rata Kremlja u Ukrajini, piše CNN.

“Donio sam odluku da se odreknem ruskog državljanstva”, rekao je Tinkov u objavi na Instagramu. “Ne mogu i neću biti povezan sa fašističkom zemljom koja je započela rat sa svojim mirnim susjedom i svakodnevno ubijala nevine ljude.”

Objava je u međuvremenu uklonjena, ali su njene fotografije kružile društvenim mrežama i prenijeli su ruski državni mediji. U njemu je bila fotografija na kojoj se vidi potvrda o njegovom odricanju od ruskog državljanstva od 26. oktobra.

Tinkov je osnivač TSC grupe, matične kompanije Tinkoff banke. Nedavno je prodao svojih 35% udjela u TSC-u firmi koju kontrolira ruski milijarder Vladimir Potanin, javio je Reuters u aprilu.

Tinkov je bio među 65 pojedinaca i entiteta koje je Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionisalo 24. marta zbog “podrške ilegalnoj invaziji Rusije”.

On je više puta osudio ono što je opisao kao “ludi rat” Rusije protiv Ukrajine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh