Svijet

EU zamrznula više od 17 milijardi eura ruske imovine

Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi eura u sedam država članica, uključujući 2,2 milijarde eura u Njemačkoj.

Didier Reynders - avaz

Evropska unija zamrznula je više od 17 milijardi eura ruske imovine u sklopu paketa sankcija protiv Moskve, kazao je komesar Evropske komisije za pravosuđe Didije Rejnders (Didier Reynders).

– Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi eura u sedam država članica, uključujući 2,2 milijarde eura u Njemačkoj – rekao je Belgijac za njemački medijski koncern Funke.

EU je usvojila osam paketa sankcija od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru.

EU je također zamrznula 300 milijardi eura deviznih rezervi Ruske centralne banke, istaknuo je Rejnders.

– S moje tačke gledišta, barem je moguće zadržati ovih 300 milijardi eura kao garanciju dok Rusija dobrovoljno ne sudjeluje u obnovi Ukrajine – rekao je Rejnders.

Za novine “Hamburger Abendblatt” Rejnders je pak kazao da bi ove godine moglo doći do prvih suđenja za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

– Ako tužitelji žele početi na najvišem nivou, neka to učine – poručio je.

Rejnders je dodao kako je prilično siguran da će prva suđenja za ratne zločine ruskim osumnjičenicima započeti na Međunarodnom kaznenom sudu ove godine, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh