Svijet

Von der Leyen: Srbiji 165 miliona eura za pomoć oko energenata, za BiH 71 milion

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen svoju posjetu Zapadnom Balkanu nastavila je u Srbiji, gdje je obećala da će ta zemlja dobiti 165 miliona eura direktne budžetske pomoći da se izbori sa energetskom krizom.

Radi se o paketu energetske podrške koji Evropska unija priprema za Zapadni Balkan.

Paketom se, kako je Von der Leyen istakla nešto ranije u Sarajevu, kratkoročno predviđa 71 milion za saniranje posljedica većih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva u Bosni i Hercegovini.

Von der Leyen je nakon Bosne i Hercegovine put nastavila ka Srbiji, gdje joj se tamošnji predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio na “ogromnoj podršci i pomoći”.

“Kada vam neko daje novac a nije vam tražio za to bilo šta, morate da kažete ogromno hvala”, rekao je Vučić

Predsjednica Evropske komisije nalazi se u posjeti regionu da bi, kako je najavljeno, sa liderima razgovarala o podršci Evropske unije u prevazilaženju energetske krize.

Ona je bila u Skoplju, Tirani, Prištini i Sarajevu, a sutra će boraviti u Podgorici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh