Svijet

Rusija zaprijetila mogućim rušenjem američkih satelita ako isti budu uključeni u rat u Ukrajini

Visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da bi komercijalni sateliti SAD-a i njihovih saveznika mogli postati legitimne mete za Rusiju ako budu uključeni u rat u Ukrajini, piše Advance.hr.

rat u Ukrajini - Novi

Rusija, koja je 1957. u svemir lansirala Sputnik 1, prvi satelit kojeg je izradio čovjek, a 1961. poslala prvog čovjeka u svemir, ima značajne ofenzivne svemirske sposobnosti – ali imaju ih i SAD kao i Kina. Rusija je pak 2021. lansirala protusatelitsku raketu te uništila jedan od vlastitih satelita.

Konstantin Vorontsov, zamjenik ravnatelja odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova za neproliferaciju i kontrolu naoružanja, rekao je u Ujedinjenim narodima da Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušavaju iskoristiti svemir kako bi nametnuli zapadnu dominaciju.

Vorontsov je rekao da je korištenje zapadnih satelita za pomoć ukrajinskim ratnim naporima “izuzetno opasan trend”.

“Kvazi-civilna infrastruktura mogla bi biti legitimna meta”, rekao je Vorontsov dodajući da zapadna uporaba takvih satelita za potporu Ukrajini predstavlja “provokaciju”. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh