Svijet

Održan sastanak u Briselu: NATO usvojio dokument za BiH

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predvođena pomoćnikom ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoranom Šajinovićem, učestvovala je na radnom sastanku na temu “Procjena procesa planiranja i revizije (PARP) BiH – 2021”, koji je održan 21. novembra 2022. godine u sjedištu NATO-a u Briselu.

sastanak u Briselu - Ministarstvo odbrane BiH

Sastanku su pored zamjenika Šajinovića učestvovali i ambasador BiH pri NATO, Nj.E. Mitar Kujundžić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije, generalmajor Ivica Jerkić i šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Edin Fako.

Svrha radnog sastanka bila je da se kroz multinacionalne konsultacije predstavnika NATO članica i pozvanih partnerskih zemalja izvrši procjena PARP Bosne i Hercegovine za protekli period, te predstavi trenutni status implementacije planova i napredka BiH u pogledu reforme odbrane, transformacije OS BIH, obuke, vježbi i operacija u kojima su učestvovali predstavnici OS BiH.

Krajnji cilj sastanka bio je usvajanje teksta dokumenta, koji će u konačnoj verziji biti upućen na odobrenje ambasadorima stalnih predstavnika zemalja članica NATO-a. Delegacija BiH je prenjela informaciju o statusu implementacije prihvaćenih obaveza, napretka i provedbi NATO partnerstva.

Na kraju sastanka, zaključeno je da BiH je spremna za nastavak implementacije svih započetih aktivnosti i preuzetih obaveza, uz zahvalu za nesebičnu podršku i asistenciju partnerskih zemalja, NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-a, u pogledu implementacije partnerskih ciljeva, razvoju OCC E&F kapaciteta te obuci pripadnika OS BiH i cjelokupnom integracijskom procesu.

Od strane NATO članica i partnerskih zemalja naglašena je dobra saradnja sa BiH, gdje je prepoznat napredak u pogledu implementacije ciljeva, te je data podrška u nastavku reforme odbrane. Sastanak je završen jednoglasnim prihvaćanjem prijedloga za usvajanje dokumenta “Procjena PARP BiH 2021”. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh