Svijet

Macron pozvao Njemačku na solidarnost protiv rasta cijena energije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u obraćanju novinarima kazao da Evropa trenutno prolazi kroz proces sličan periodu krize koju je izazvala pandemija COVID-19

Emmanuel Macron - vijesti.ba

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Njemačku da bude solidarna s Evropom u vezi s aktuelnom energetskom krizom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Macron je u obraćanju novinarima kazao da Evropa trenutno prolazi kroz proces sličan periodu krize koju je izazvala pandemija COVID-19.

Pozvao je Njemačku da pokaže solidarnost s Evropom protiv rasta cijena energije.

“Ne možemo provoditi nacionalne politike jer bi to uzrokovalo neravnotežu na evropskom kontinentu”, kazao je Macron.

Kako je rekao, provođenje evropske strategije, a ne nacionalnih strategija na kontinentu bilo bi održivije rješenje, dodajući da bi francusko-njemačka saradnja u tom smislu mogla dati važan doprinos.

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je krajem septembra da će biti kreiran fond u vrijednosti od 200 milijardi eura za zaštitu potrošača i kompanija u Njemačkoj od visokih troškova energije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh