Svijet

Oxfam: Svakih 48 sekundi u Africi od gladi umre jedna osoba

Iz Oxfama je navedeno da se humanitarna situacija u Keniji, Somaliji i Etiopiji pogoršava, te da je Somalija imala najtežu sušu od 2011. godine

Britanska međunarodna humanitarna organizacija Oxfam saopćila je da svakih 48 sekundi u istočnoj Africi od gladi umre jedna osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Oxfama je navedeno da se humanitarna situacija u Keniji, Somaliji i Etiopiji pogoršava, te da je Somalija imala najtežu sušu od 2011. godine.

U saopćenju je navedeno da u istočnoj Africi nije bilo dovoljno padavina u četiri kišne sezone i da se očekuje da će kišna sezona biti loša i u naredna tri mjeseca.

Istakli su da su klimatske promjene uništile veliki dio usjeva i prisilile vlasnike stoke da napuste svoj tradicionalni način života.

U saopćenju je navedeno da je od maja u Somaliji, Keniji i Etiopiji povećan broj umrlih od gladi. Istakli su da je svakih 48 sekundi umrla jedna osoba.

Skrećući pažnju na povećanje cijena hrane nakon rusko-ukrajinskog rata, u saopćenju je istaknuto da ukoliko se nastavi ovakva situacija, postoji mogućnost da na tom području svakih 36 sekundi umre jedna osoba.

Oxfam je također objavio da je potrebno dodatnih tri milijarde dolara za isporuku adekvatne pomoći onima kojima je potrebna u Južnom Sudanu, Somaliji, Keniji i Etiopiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh