Svijet

Istraživanje: Pad nataliteta u Evropi povezan s COVID karantinima

Najveći pad nataliteta bilježe Litvanija s 28 posto i Rumunija s 23 posto, a zabilježeno je da je natalitet ostao na istom nivou u Švedskoj, gdje nije provođena mjera policijskog sata tokom pandemije

Istraživanje provedeno u Evropi pokazalo je kako je pad nataliteta na ovom kontinentu posljedica karantina tokom pandemije koronavirusa COVID-19).

Pandemija COVID-19 utjecala je na natalitet. Dugotrajne karantine dovele do pada nataliteta, navedeno je u istraživanju objavljenom u časopisu “Human Reproduction”, piše BBC.

Najveći pad nataliteta bilježe Litvanija s 28 posto i Rumunija s 23 posto, a zabilježeno je da je natalitet ostao na istom nivou u Švedskoj, gdje nije provođena mjera policijskog sata tokom pandemije.

Ova otkrića “mogla bi imati dugoročne implikacije na demografiju Zapadne Evrope, posebno sa stanovništvom koje stari”, naveli su istraživači.

Mjere socijalnog distanciranja, strahovi od virusa i posljedična društvena i ekonomska kriza mogu biti “faktori koji indirektno igraju ulogu u odluci parova da odgode ideju o rađanju djece”, navodi se također u istraživanju.

Engleska i Vels doživjeli su pad nataliteta od 13 posto u januaru 2021. u odnosu na januar 2018. i 2019., dok je broj beba rođenih u Škotskoj pao za 14 posto. Natalitet je pao za 14 posto u Francuskoj i 23 posto u Španiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh