Svijet

Bijesne reakcije EU na veliki ruski napad: To što se događa u Kijevu je bolesno

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražio je od njemačkog premijera Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona “oštre” odgovore Rusiji nakon jutrošnjih snažnih bombardiranja ukrajinskih gradova, a osude ruske osvetničke akciju pljušte iz Europske unije i europskih država.

Kijev - The Kyiv Independent

Ukrajinska vojska objavila je da je Rusija jutros ispalila 75 projektila na Ukrajinu. Zelenskij je rekao da je glavna meta ruskih napada bila energetska infrastruktura u zemlji, a druga meta ljudi, što je očita osveta ruskog predsjednika Vladimira Putina za eksploziju na Kerčkom mostu koji povezuje Krim i Rusiju, što je Putin proglasio terorističkim napadom.

“Razgovarali smo o jačanju naše zračne obrane, o potrebi oštre europske i međunarodne reakcije te o pojačanom pritisku na Rusiju”, objavio je Zelenskij na Twitteru pošto je hitno razgovarao s kolegama iz Njemačke i Francuske, javlja Reuters.
Dogovoren hitan sastanak G7

Također je zatražio hitan sastanak skupine G7 (sedam najsnažnijih gospodarstava svijeta) u čemu se suglasio s kancelarom Scholzom.

“Dogovorio sam s kancelarom Olafom Scholzom iz Njemačke, koja predsjeda G7, hitni sastanak skupine”, napisao je na Twitteru Zelenskij. “Predviđeno je i moje obraćanje u kojem ću govoriti o terorističkim napadima RF-a (Ruske Federacije). Razgovarat ćemo i o jačem pritisku na RF i pomoći u ponovnoj uspostavi oštećene infrastrukture u funkciju.”

Čelnici Grupe sedam (G7) održat će videopoziv s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u utorak nakon vala ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove, prema njemačkoj vladi.

Glasnogovornik njemačke vlade rekao je da Berlin snažno osuđuje napade na Ukrajinu. Kancelar je Zelenskog uvjerio u kontinuiranu potporu Berlina, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit, prenosi agencija dpa.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova kazao je kako je u Kijevu pogođena zgrada u kojoj je njemački konzulat.

EK: Barbarski i kukavički napadi

Europska komisija danas je snažno osudila ruske napade na ukrajinske gradova u kojima stradaju civili i civilna infrastruktura, ističući da će za ratne zločine odgovorni morati položiti račune.

“Napadi koje je Rusija u ponedjeljak izvela na civile u Ukrajini predstavljaju ratne zločine za koje će odgovorni morati položiti račune”, rekao je glasnogovornik Komisije Peter Stano na redovitoj konferenciji za novinare..prneosi “Novi“.

“To su barbarski i kukavički napadi, protivni međunarodnom humanitarnom pravu”, dodao je Stano.
Francuska spremna pomoći

Macron je potvrdio punu podršku Ukrajini u telefonskom razgovoru i rekao da je Francuska spremna pomoći, uključivo vojnom opremom, objavila je Elizejska palača.

“Također sam imao hitan razgovor s Emmanuelom Macronom. Razgovarali smo o jačanju zračne obrane, potrebi oštrog odgovora Europe i međunarodne reakcije te o jačanju pritiska na Rusku Federaciju. Francuska je uz Ukrajinu”, napisao je Zelenskij na Twitteru.

EU i pojedinačno europske zemlje osuđuju ruske napade

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell “duboko je šokiran” ruskim napadima na civile i najavio je “dodatnu” vojnu podršku Kijevu.

“Takvim činovima nema mjestu u 21. stoljeću. Osuđujem (napade) najoštrije moguće. Mi smo uz Ukrajinu. Dodatna vojna pomoć EU je na putu”, tvitao je aludirajući na novo europsko financiranje koje će uskoro biti odobreno.

Osude su danas izrekli i drugi čelnici Europske unije. “To što se sada događa u Kijevu je bolesno”, napisala je na Twitteru predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

“Time pokazuju svijetu, iznova, kakav je to režim: koji ciljeve ne bira. Režim koji sije teror, smrt djece”, dodala je.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders bio je primoran potražiti spas u skloništu hotelu jer je bio u Kijevu u vrijeme napada. “Na sigurnom smo i čekamo razvoj događaja”, objavio je na Twitteru.

Putin pokazuje slabost, a ne snagu”

Britanski šef diplomacije James Cleverly nazvao je rusko bombardiranje civila “neprihvatljivim”. “Time (ruski predsjednik Vladimir) Putin pokazuje svoju slabost, a ne snagu”, ocijenio je Cleverly.

Ruski udari su “ratni zločin”, rekao je poljski šef diplomacije Zbigniew Rau, prenosi agencija AFP.

“Rusko bombardiranje gradova i civila u Ukrajini je barbarski čin i ratni zločin. Rusija ovaj rat ne može dobiti. Uz tebe smo, Ukrajino”, poručio je Rau. Belgijski premijer Alexander De Croo nazvao je gađanje civila “osvetničkim činom” Rusije i poručio na Twitteru: “Ta je eskalacija neprihvatljiva.”

Italija je “zgrožena podlim” ruskim raketnim napadima na ukrajinske gradove, objavilo je jutros talijansko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru ponavljajući svoju “nepokolebljivu i postojanu potporu” Ukrajini, piše index.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh