Svijet

Šta ako se dogodi nezamislivo i Putin baci nuklearnu bombu? Pogledajte koje sve opcije Zapad ima na raspolaganju

Zapad bi, doduše, mogao ne učiniti ništa u slučaju ruskog nuklearnog napada, iako je to malo vjerojatno

nuklearni rat - Profimedia / Shutterstock

Dok očajni ruski predsjednik Vladimir Putin pojačava svoje nuklearne prijetnje suočen s posrnulim ratom u Ukrajini, Zapad vaga svoje mogućnosti kako bi mogao uzvratiti udarac u slučaju lansiranja nuklearnih bombi. Napetosti su eskalirale tijekom vikenda kada je ključni saveznik tiranina pozvao Rusiju da upotrijebi “nuklearno oružje male snage” u Ukrajini nakon što su se ponižene ruske snage povukle s glavnog bojišta, piše The Sun.

Nakon što su ih opkolile ukrajinske trupe, Rusija je povukla iz grada Liman svoje vojnike, a Ramzan Kadirov, čelnik čečenske regije, pozvao je na poduzimanje “drastičnijih mjera”. U jezivoj poruci napisao je: “Po mom osobnom mišljenju, treba poduzeti drastičnije mjere, sve do proglašenja izvanrednog stanja u pograničnim područjima i uporabe nuklearnog oružja male snage.”

Iako su drugi glavni Putinovi saveznici sugerirali da će Rusija možda morati posegnuti za nuklearnim oružjem, Kadirovljev poziv bio je najhitniji i najeksplicitniji. U ponedjeljak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Kadirov ima pravo izraziti svoje mišljenje, ali da ruski vojni pristup ne bi trebao biti vođen emocijama.

Zapad sada vaga svoje opcije u slučaju nuklearnog napada iz Rusije kako bi uzvratio udarac. Ali opcije su komplicirane. Iako SAD i NATO ne žele ispasti slabi pred nuklearnom prijetnjom, postoje strahovi da bi neki odgovori mogli eskalirati sukob u razorni globalni nuklearni rat.

Potpuna nuklearna osveta

U slučaju nuklearnog napada, Zapad bi mogao odgovoriti punom nuklearnom odmazdom lansiranjem vlastitog nuklearnog oružja na Rusiju. No stručnjaci su istaknuli da je ovaj scenarij malo vjerojatan jer bi sukob eskalirao u zastrašujući sveopći nuklearni rat između Zapada i Rusije.

Američki stručnjak za nacionalnu sigurnost Jeffrey Edmonds rekao je za The Bulletin: “Pogodak mete u Rusiji nuklearnim oružjem, bez obzira na snagu, iz temelja mijenja sukob. Korištenje nuklearnog oružja protiv Rusije odmah pretvara sukob u rat Rusije protiv Sjedinjenih Država i NATO-a koji preskoče sve konvencionalne opcije za upravljanje eskalacijom. Napad na ciljeve unutar Rusije nuklearnim oružjem američki predsjednik vjerojatno neće smatrati održivom opcijom.”

Brisanje ruske vojske

Druga opcija za Zapad je izbrisati Putinovu vojsku. Bivši direktor CIA-e i umirovljeni general David Petraeus rekao je da će SAD i njegovi saveznici uništiti ruske trupe i opremu u Ukrajini ako Putin lansira nuklearno oružje.

Rekao je za ABC News: “Samo da vam dam hipotezu, odgovorili bismo vođenjem NATO-ovog kolektivnog napora koji bi uništio sve ruske konvencionalne snage koje možemo vidjeti i identificirati na bojnom polju u Ukrajini i također na Krimu i svakom brod u Crnom moru.”

Iako Ukrajina još nije članica NATO-a, “odgovor SAD-a i NATO-a” bio bi u redu u slučaju da Rusija upotrijebi nuklearno oružje, rekao je Petraeus. Priznao je da bi se vjerojatnost da će radijacija doći do zemalja NATO-a mogla shvatiti kao napad na članicu NATO-a.

“Možda možete to dokazati. Druga stvar je da bi to bilo toliko užasno da mora postojati odgovor – ne može ostati bez odgovora”, dodao je.

Senator Marco Rubio, republikanski član Odbora za vanjske poslove Senata, rekao je da je “sasvim moguće” da bi Putin mogao napasti distribucijske točke gdje zalihe dolaze u Ukrajinu. I NATO će na to morati odgovoriti, naglasio je. Rekao je za CNN: “Kako će odgovoriti, mislim da će to uvelike ovisiti o prirodi napada te njegovom razmjeru i opsegu.”

Da bi se osigurali problemi za Putinove snage na kopnu i vodi, Petraeus je rekao da bi SAD i njegovi saveznici također mogli potopiti njegovu Crnomorsku flotu ako lansira nuklearno oružje. Smatra se da je flota bazirana na Krimu od središnje važnosti u Putinovoj invaziji na Ukrajinu budući da osigurava glavnu rutu opskrbe za ruske snage u južnoj Ukrajini.

Uništavanje flote otežalo bi kretanje trupa i opreme morem, a uništavanje pomorskih snaga značilo bi i uništavanje pukovnije zrakoplovstva Crnomorske flote. Crnomorska flota mnogo je veća od ukrajinske mornarice i izvor je nacionalnog ponosa. No Ukrajinci su je napadali raketnim i bespilotnim napadima u posljednjih sedam mjeseci. Ukrajina je u travnju projektilima Neptun pogodila ruski vodeći ratni brod Moskva koji je potonuo.

Ciljani udar

NATO bi također mogao odlučiti uzvratiti konvencionalnim ciljanim napadom na brod ruske mornarice ili ciljanom kampanjom protiv moskovskih zračnih snaga. Mary Glantz, iz Američkog instituta za mir, rekla je da bi Zapad također mogao uništiti ruske jedinice odgovorne za nuklearni napad.

Glantz je upozorio: “To bi… pokazalo svijetu da su Sjedinjene Države ozbiljne u pogledu obrane država koje se odriču razvoja i uporabe nuklearnog oružja.” SAD je također postavio oko 100 komada vlastitog taktičkog nuklearnog oružja u zemljama NATO-a i mogao bi ih upotrijebiti u odgovoru protiv ruskih snaga.

Taktičke bombe su dizajnirane tako da imaju ograničeniji utjecaj na bojnom polju, u usporedbi s nuklearnim oružjem koje je dizajnirano za borbu i pobjedu u sveobuhvatnim ratovima. To je malo oružje, u rasponu od 0,3 kilotona do 100 kilotona eksplozivne snage – u usporedbi s 1,2 megatone najveće američke strateške bojeve glave ili bombe od 58 megatona koju je Rusija testirala 1961. godine.

Matthew Kroenig iz Atlantskog vijeća rekao je da bi to “pokazalo odlučnost i podsjetilo Moskvu na opasnost njezinih postupaka”.

Jačanje sankacija

Zapad je već uveo niz sankcija Rusiji kao odgovor na rat u Ukrajini, a sankcije bi se mogle pojačati u slučaju nuklearnog napada kako bi teško pogodile rusko gospodarstvo. Još prošli tjedan Britanija i Amerika odmah su odgovorile na Putinov potez da pripoji ukrajinske regije valom novih sankcija.

Ali Glantz je rekao: “Ovaj odgovor nije značajno drukčiji od trenutnih aktivnosti i ne bi toliko istaknuo razliku između ruske konvencionalne i nuklearne agresije. Nije sigurno da bi potencijalne nuklearne sile koje promatraju odgovor na ruski napad to smatrale dovoljnom obranom nenuklearne sile.”
Zavaliti se u fotelji i ne učiniti baš ništa

Zapad bi mogao ne učiniti ništa u slučaju nuklearnog napada, iako je to malo vjerojatno. Vjerojatno bi postojao neki oblik odgovora NATO-a i Sjedinjenih Država ako bi Putin pritisnuo gumb za nuklearno oružje. Primjerice, Zapad bi mogao nastaviti pružati vojnu pomoć Ukrajincima bez eskalacije rata napadima na Rusiju ili nametnuti nove opsežne sankcije. prneosi “Net“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh