Svijet

Nakon razornih poplava Pakistan se bori s denga groznicom

Zvaničnici nadležni za zdravstvo u Pakistanu upozorili su na rastuću zdravstvenu krizu nakon velikih poplava.

Pakistanske poplave - fena

Poplave su pogodile oko 33 miliona ljudi, a 1.500 je smrtno stradalo od sredine juna.

Dok traju spasilačke akcije u nekim dijelovima zemlje, zdravstveni stručnjaci upozoravaju na sve veći broj slučajeva denga groznice, malarije i teških želudačnih infekcija.

Mnoga raseljena lica žive blizu stajaćih voda. Denga groznica već je odnijela nekoliko života, a broj slučajeva povećava se na dnevnom nivou.

U južnoj provinciji Sind prijavljeno je 3.830 slučajeva denga groznice, a najmanje devet ljudi je umrlo, ali se strahuje da je broj žrtava veći.

“Sve u svemu, situacija u Sindu je veoma loša, organizujemo medijske kampanje širom provincije. Većina slučajeva koje sada imamo su pacijenti oboljeli od denga groznice i od malarije”, rekao je doktor Abdul Gafur Šoro, generalni sekretar Udruženja ljekara Pakistana.

Prema njegovim riječima, denga groznica zabilježena je u cijeloj provinciji i broj oboljelih svaki dan se povećava.

“Kada smo provjerili rezultate laboratorija, ustanovili smo da je denga groznica u oko 80 odsto slučajeva”, istakao je Šoro i dodao da strahuje da će se situacija pogoršati narednih sedmica.

Denga groznica je infekcija koju izaziva virus denga, a prenosi ga ili širi komarac. Denga groznica je, takođe, poznata pod nazivom kostolomna groznica, jer izaziva toliko snažne bolove da oboljeli imaju osjećaj da im neko lomi kosti, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh