Svijet

Šef IAEA-a tvrdi kako su i Rusija i Ukrajina zainteresirane za stvaranje “sigurne zone” oko nuklearne elektrane Zaporožje

IUkrajina i Rusija zainteresirane su za prijedlog IAEA-a da se stvori zaštitna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje, rekao je u ponedjeljak šef nadzornog tijela Rafael Grossi, opisujući to kao prekid vatre.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje područja najveće europske nuklearne elektrane pri čemu su oštećene zgrade u blizini šest reaktora što je dovelo do opasnosti od nuklearne katastrofe.

Grossi je pozvao na trenutni prekid granatiranja te na “zaštitnu zonu” oko elektrane. Drugim riječima, čini se da predlaže formiranje demilitarizirane zone. To je nešto čemu se Rusija ranije protivila, no možda se to stajalište promijenilo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh