Svijet

EU odobrila uporabu zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini

EU je odobrila korištenje prihoda od zamrznutih sredstava Središnje banke Rusije za pomoć Ukrajini, s 3 milijarde eura predviđenih za 2024.

Evropska komisija - Yahoo.com

Od čega će 90 posto biti usmjereno za podršku ukrajinskoj vojsci, objavio je ministar vanjskih poslova Češke Jan Lipavsky. Odluka je potvrđena i na službenim stranicama Vijeća EU-a, prenosi Biznis.

Prema informacijama koje je prenio Kommersant pozivajući se na Bloomberg, očekuje se da će ruska imovina donositi oko pet milijardi eura dobiti godišnje. Ukrajina će primati pomoć dva puta godišnje, s neto dobiti od imovine ostvarene od 15. veljače. Izvješće belgijskog depozitara Euroclear za prvi kvartal pokazalo je da je zamrznuta ruska imovina u iznosu od otprilike 159 milijardi eura generirala dobit od 557 milijuna eura.

Dobit ostvarena prije 15. veljače bit će zadržana od strane Eurocleara radi pokrivanja različitih rizika, poput potencijalnih sudske sporova u Rusiji. Plan EU-a također obuhvaća mehanizam koji omogućuje Euroclearu da zadrži dodatna sredstva u slučaju da se pokaže da su potrebna za rješavanje neočekivanih rizika.

Nakon invazije ruskih trupa na Ukrajinu u veljači 2022., Europska unija i zemlje G7 zamrznule su oko 280 milijardi dolara sredstava Središnje banke Rusije. Uglavnom u obliku gotovine i vrijednosnih papira. Većina tih sredstava pohranjena je u belgijskom Euroclearu.

U travnju je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon o dodjeli pomoći Ukrajini u iznosu od 60,8 milijardi dolara, koji također omogućuje zapljenu zamrznutih ruskih sredstava u SAD-u i njihov transfer u Kijev.

Stalni predstavnici Vijeća Europske unije su 8. svibnja usuglasili mehanizam za korištenje zamrznutih ruskih sredstava. Međunarodni monetarni fond je upozorio da bi njihovo korištenje moglo predstavljati prijetnju globalnom monetarnom sustavu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh