Noviteti

BMW i Jaguar koristili zabranjene kineske dijelove

BMW, Jaguar Land Rover (JLR) i Volkswagen (VW) koristili su dijelove dobavljača na listi firmi kojima je zabranjeno zbog navodne povezanosti s kineskim prisilnim radom, navodi se u izvještaju američkog Kongresa.

Jonathan Petersson/BMW

Najmanje 8.000 BMW Mini Cooper automobila uvezeno je u SAD sa komponentama zabranjene kineske firme Sichuan Jingweida Technology Group (JWD), prema izvještaju osoblja predsjednika Senatskog odbora za finansije Rona Wydena.

“Interna kontrola proizvođača automobila očigledno ne radi svoj posao”, rekao je demokratski senator.

BMW je rekao da ima “stroge standarde i politike u pogledu prakse zapošljavanja, ljudskih prava i uslova rada, koje svi naši direktni dobavljači moraju slijediti”.

Dodao je da je poduzeo korake da “zaustavi uvoz zahvaćenih proizvoda i da će sprovesti servisnu akciju sa obavještenjem kupaca i prodavača za pogođena motorna vozila”.

Jaguar Land Rover rekao je za BBC da “ozbiljno shvata pitanja ljudskih prava i prisilnog rada i da ima aktivan tekući program zaštite ljudskih prava i mjera protiv ropstva”.

VW nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

G. Wyden je također pozvao američku agenciju za carinu i graničnu zaštitu da “pojača provođenje i obračuna s kompanijama koje podstiču sramnu upotrebu prisilnog rada u Kini”, prenosi Bankar me.

U izvještaju se navodi da je Jaguar Land Rover uvezao rezervne dijelove koji su uključivali komponente iz JWD-a nakon što je kompanija stavljena na listu zabranjenih. JLR je rekao da je sada identifikovao i uništava sve zalihe koje ima širom svijeta koje uključuju ovu komponentu. U februaru je VW rekao da su hiljade njegovih vozila, uključujući Porsche i Bentleye, zadržane od strane vlasti jer su u njima imale komponentu koja krši američke zakone protiv prisilnog rada. VW je dobrovoljno obavijestio carinske službenike o tom pitanju, navodi se u izvještaju.

Kongres je usvojio Ujgurski zakon o sprječavanju prisilnog rada (UFLPA) u zakon 2021. godine. Zakon ima za cilj da spriječi uvoz robe iz kineske sjeverozapadne regije Xinjiang za koju se vjeruje da su je proizvodili ljudi iz manjinske grupe Ujgura u uslovima prisilnog rada.

JWD je dodat na UFLPA listu entiteta u decembru 2023., što znači da se pretpostavlja da su njegovi proizvodi proizvedeni prisilnim radom. Kina je optužena da je zatvorila više od milion Ujgura u Xinjiangu protiv njihove volje u posljednjih nekoliko godina. Vlasti Kine su negirale sve navode o kršenju ljudskih prava u Xinjiangu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh