Svijet

Von der Leyen čestitala Liz Truss

Liz Tras (Truss) izabrana je za novu premijerku Velike Britanije. Ona je u posljednjem krugu glasanja pobijedila Rišija Sunaka (Rishi) i tako naslijedila Borisa Džonsona (Johnson) na ovoj funkciji.

Ursula von der Leyen - Twitter

Tras je osvojila 81.326 glasova, a Sunak 60.399. Inače, Tras je postala i treća žena u historiji koja je izabrana na poziciju britanskog premijera.

– Čast mi je što sam izabrana za lidera Konzervativne stranke. Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje da vodim i radim za našu veliku zemlju.

Poduzet ću hrabru akciju kako bih svi mi prošli kroz ova teška vremena, kako bih povećala našu ekonomiju i oslobodila potencijal Ujedinjenog Kraljevstva – istakla je ona nakon izbora.

Njoj je na izbornoj pobjedi čestitala predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen).

– Čestitke Liz Tras. Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo su partneri. Zajedno se susrećemo sa mnogim izazovima, od klimatskih promjena do ruske invazije na Ukrajinu. Radujem se nastavku ove saradnje, istakla je Fon der Lejen, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh