Svijet

UN traži 160 miliona dolara za Pakistan

Ujedinjeni narodi i Pakistan uputili su u utorak apel za hitno finansiranje od 160 miliona dolara za pomoć milionima pogođenima rekordnim poplavama koje su od sredine juna ubile više od 1160 ljudi.

Pakistan - hayat

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je da su poplave u Pakistanu, prouzrokovane sedmicama monsunskih kiša bez presedana, signal svijetu da pojača djelovanje protiv klimatskih promjena.

“Prestanimo mjesečariti prema uništenju naše planete klimatskim promjenama”, rekao je u video poruci na ceremoniji u Islamabadu kojom je pokrenut apel za finansiranje. “Danas je to Pakistan. Sutra bi to mogla biti tvoja zemlja.”

Gutereš će posjetiti Pakistan 9. septembra i sastati se sa žrtvama poplava kako bi izrazio solidarnost s njima, navodi se u saopštenju koje je objavila njegova kancelarija, pišu Nezavisne.

Rečeno je da će Gutereš takođe “svjedočiti kako radimo, u saradnji s našim humanitarnim partnerima, kako bismo podržali vladine napore za pružanje pomoći milionima ljudi”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh