Svijet

Bivša predsjednica Latvije i psihologinja opisala Putina: On je narcis i psihopata bez savjesti

Bivša predsjednica Latvije te ujedno i doktorica psihologije Vaira Vike-Freiberga komentirala je rusku invaziju na Ukrajinu te je poručila kako ovaj napad ima veze s Putinovim psihološkim stanjem.

Vladimir Putin - Avaz

U intervjuu za kanadski Global News, bivša predsjednica Latvije je pojasnila kako Putin ima megalomanske zahtjeve te je opisala i njegovo stanje psihe.

On je narcis i psihopata, bez ikakve savjesti. Također, on je megaloman s definitivno vrlo jakim paranoidnim sklonostima“, rekla je Vike-Freiberga.

Iako se već dugo ne bavi politikom, upravo je karijera ove bivše latvijske predsjednice povezana i s dolaskom Vladimira Putina na vlast u Ruskoj Federaciji.

Naime, kada je Putin preuzeo premijersku funkciju 1999. godine, Vike-Freiberg je postala predsjednica Latvije te je imala priliku iz perspektive prve žene Latvije promatrati ponašanje ruskog predsjednika.

Kada je Putin odlučio anektirati Krim 2014. godine, Vike-Freiberga je upozoravala Ukrajince na posljedice ovakve odluke.

Ima mnogo stvari o kojima trebate brinuti, naročito oko svojih granica. Ne možete imati povjerenje u nekoga ko vam je zabio nož u leđa“, govorila je Ukrajincima.

Osam godina kasnije, čini se kako se ništa nije promijenilo, a bivša predsjednia ističe kako je rat u Ukrajini otišao mnogo dalje nego što se i ona nadala.

Mislim da je u Putin u posljednje vrijeme postao znatno neuravnotežen. Invazija nije radnja zdravog čovjeka zainteresiranog za dobrobit svoje zemlje. Prije je Putin bio samo zao. Sada je zao i neuračunjiv. To je loša kombinacija“, rekla je ona.

Ipak, ističe kako ne vjeruje da Putin djeluje sam te naglašava kako je ruski narod saučesnik u ovoj invaziji.

Tu je priličan broj građana Rusije koji sa zadovoljstvom vjeruju u sve laži koje im Putin izgovara. Oni vjeruju u sve krivotvorene historijske podatke koje Putin izmišlja“, zaključila je Vaira Vike-Freiberga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh