Svijet

Joe Biden: Washington će uputiti novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od skoro tri miliona dolara

Američki predsjednik je dodao da zna da je Dan nezavisnosti koji se danas obilježava u Ukrajini “gorko-sladak” jer su hiljade Ukrajinaca poginule i ranjene.

Joe Biden - AFP

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) danas je izjavio da će Vašington Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć.

Vrijednost ove pomoći je skoro tri milijarde dolara, a ona će omogućiti Ukrajini da se bori “u godinama koje dolaze”.

Kupovina sistema

Bajden je u saopćenju naveo da će pomoć od 2,98 milijardi dolara omogućiti Ukrajini da kupi sisteme protivvazdušne odbrane, ariljerijske sisteme i municiju, dronove i ostalu opremu, “kako bi mogla da se brani u dugom vremenskom preiodu”, prenosi AP.

Američki predsjednik je dodao da zna da je Dan nezavisnosti koji se danas obilježava u Ukrajini “gorko-sladak” jer su hiljade Ukrajinaca poginule i ranjene, milioni raseljeni i mnogi drugi “postali žrtve ruskih neprijateljstava i napada”.

Dodao je da je, međutim, “šest mjeseci nemilosrdnih napada samo ojačalo ponos Ukrajinaca na sebe, svoju zemlju i njihovu 31 godinu nezavisnosti”.

Nabavljanje oružja

Ovo je i najveći pojedinačni paket američke bezbjednosne pomoći Ukrajini od početka napada Rusije prije šest mjeseci.

Paket će biti finansiran sredstvima iz Inicijative za bezbjednosnu pomoć Ukrajini, koju je Kongres usvojio da bi administraciji predsjednika Džo Bajdena omogućio da nabavlja oružje iz industrijskog sektora, a ne postojećih američkih zaliha.

Zvaničnici navode da će se predviđenim sredstvima finansirati ugovori za dronove, oružje i drugu opremu koja se možda neće koristiti u borbenim dejstvima još godinu ili dvije.

Vašington je od 2. februara za Kijev izdvojio 10 milijardi i 600 miliona dolara vojne pomoći, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh