Svijet

Česi Ukrajincima šalju tačno 1968 kruna, postoji poseban razlog zašto baš toliko

ČEŠKI državljani skupljaju za Ukrajinu točno 1968 kruna (oko 600 kuna) da bi stanovnicima pomogli u obrani od ruskih napada, a upravo tu svotu su izabrali u znak sjećanja na sovjetsku invaziju 1968. godine na tadašnju Čehoslovačku, priopćilo je u nedjelju ukrajinsko veleposlanstvo.

Česi Ukrajincima šalju točno 1968 kruna - facebook

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače te je dosad odnijela tisuće ljudskih života, na bijeg je natjerala milijune Ukrajinaca te je prouzročila golemu štetu u iznosu od više milijardi dolara. Sljedeći tjedan ulazi u sedmi mjesec.

Račun otvorilo veleposlanstvo Ukrajine

Česi koriste poseban kod za plaćanje da bi donirali 1968 kruna na postojeći račun koji je, za prikupljanje sredstava, otvorilo veleposlanstvo Ukrajine u Češkoj, piše Hina.

“I za vrijeme vikenda na naš račun stiže više desetaka uplata u vrijednosti od 1968 kruna. Hvala vam puno, naši češki prijatelji!” objavilo je veleposlanstvo na Twitteru.

1. kolovoza 1968.

Dana 1. kolovoza 1968. sovjetske trupe su sa saveznicima prešle granice Čehoslovačke, tadašnje članice istočnog bloka, u nastojanju da uguše pokret za demokratske reforme, započet ranije te godine i poznatiji kao Praško proljeće.

Sovjetske, poljske, istočnonjemačke, bugarske i mađarske trupe prešle su taj dan čehoslovačku granicu. Vojnici su ubili desetke civila, a okupacija koja je uslijedila natjerala je više desetaka tisuća ljudi u progonstvo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh