Svijet

Kina objavila fotografije vojnih vježbi oko Tajvana: Spremni smo braniti suverenitet

Iako su određene vježbe započeli još u srijedu, Narodnooslobodilačka armija Kine zvanično je sa vježbama oko Tajvana započela danas te bi vježbe trebale trajati do nedjelje.

Kina , vježbe - Weibo

Nakon prvog dana, Ministarstvo odbrane Kine saopćilo je kako su ispalili više od 11 projektila na zamišljene mete u moru, te da su izvršili niz zračnih vježbi u kojima je učestvovalo više od 100 borbenih aviona, bombardera i drugih vrsta aviona.

Tim povodom, na stranicama bliskim Komunističkoj partiji Kine objavljene su i fotografije s današnjih vježbi u kojima se mogu vidjeti vojni manevri kineske armije na moru, u zraku, ali i na kopnu.

“Narodnooslobodilačka armija Kine poslala je stotine lovaca, bombardera i drugih višetipskih lovaca u zračni prostor na sjeveru, jugozapadu i jugoistoku Tajvana za izvođenje dnevnog i noćnog izviđanja, zračnog napada i drugih zadataka. Više od 10 razarača i fregata kontinuirano je raspoređeno u vodama oko ostrva Tajvana izvodeći zajedničke operacije zatvaranja i kontrole”, navedeno je na društvenoj mreži Weibo.

Također, naglasili su kako je kineska vojska odlučna braniti suverenitet Kine.

“Pucanje bojevom municijom dugog dometa, testiranje konvencionalne raketne paljbe, napadi na moru te kopneni udari i operacije nadmoći u zraku predstavljaju ozbiljno odvraćanje američko – tajvanskog saveza. Odlučni smo braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i osujetiti vanjsko uplitanje te separatističke pokušaje na Tajvanu”, zaključili su u Pekingu. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh