Svijet

Abe na samrti nakon atentata, svijet zgrožen

Bivši japanski premijer Shinzo Abe upucan je na predizbornom skupu u gradu Nara, blizu Osake na zapadu Japana. Napad se dogodio dok je Abe držao govor.

Shinzo Abe - agencije

Na Abea su ispaljena dva metka, a drugi ga je hitac pogodio u leđa, nakon čega se srušio na tlo. Bivši japanski premijer se držao za prsa kad je pao na tlo i vidio se trag krvi na njegovoj košulji. Abe, kako govore prve informacije iz Japana, nakon napada nije pokazivao znakove života. Hitno je prebačen u bolnicu.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je užasnut i tužan zbog napada na Abea. “Moje misli su s njegovom obitelji i voljenima”, napisao je Johnson na Twitteru.

Premijer Indije Narendra Modi tvitao je da je potresen napadom na svog dragog prijatelja Abea. “Naše misli i molitve su s njim, njegovom obitelji i narodom Japana”, objavio je indijski premijer na Twitteru.

Bivši američki predsjednik Donald Trump oglasio se o Abeu na svojoj društvenoj mreži Truth Social. Rekao je da je napad na bivšeg japanskog premijera apsolutno poražavajuća vijest.

“Shinzo je bio moj pravi prijatelj, i što je još važnije, bio je prijatelj Americi. Ovo je strašan udarac za divne ljude Japana koji su ga toliko voljeli i divili mu se. Svi se molimo za Shinza i njegovu obitelj”, napisao je Trump.

Duboko sam ožalošćen i zabrinut zbog vijesti koje dolaze iz Japana o pokušaju ubojstva bivšeg premijera. Naše misli i molitve su s njegovom obitelji i narodom Japana. Ovo je vrlo tužan trenutak”, rekao je američki državni tajnik Anthony Blinken na sastanku ministara vanjskih poslova G20 na Baliju.

Australski premijer Anthony Albanese napisao je na Twitteru da je šokiran vijestima iz Japana. “Naše misli su sada s njegovom obitelji i Japancima”, tvitao je, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh