Svijet

SAD: Ne vjerujemo da će Rusija koristiti nuklearno oružje

Visoki američki dužnosnik rekao je za Sky News da SAD ne vjeruje da će Rusija koristiti nuklearno oružje, unatoč retorici iz Moskve.

“Ne mislimo da postoji prijetnja da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje i smatramo da ne postoji prijetnja teritoriju NATO-a”, rekao je dužnosnik.

Ova izjava je uslijedila nakon niza slabo prikrivenih upozorenja Vladimira Putina i dužnosnika Kremlja o mogućem korištenju nuklearnog oružja.

Mnogi promatrači sugeriraju da je cilj takvih komentara odvratiti Zapad od daljnje potpore Ukrajini.

“Rusi su sinoć ciljali pogone, ne stambena područja”

Čini se da su ruski udari na ukrajinski glavni grad Kijev planirani tako da unište proizvodne pogone i dio su šireg napora da se ograniči sposobnost ukrajinske vojske da se ojača, rekao je visoki američki dužnosnik.

“Vjerujemo da su neki od napada u Kijevu ciljali vojne proizvodne kapacitete”, rekao je dužnosnik.

“Znam da postoje izvješća da su pogodili stambena područja. Nemamo razloga sumnjati da jesu, ali nismo 100% sigurni da su ih htjeli pogoditi”, rekao je.

Sinoć su dva ruska raketna udara pogodila Kijev dok je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres bio u posjetu glavnom gradu. Projektili su pali samo sat vremena nakon što je Guterres održao tiskovnu konferenciju s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh