Svijet

U 119. godini preminula Kane Tanaka, najstarija žena na svijetu

Kane Tanaka, najstarija osoba na svijetu, preminula je u Japanu u dobi od 119 godina, navodi se u saopćenju koje je objavilo Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi te zemlje.

Kane Tanaka - Twitter

Tanaka, koja je rođena 2. januara 1903. godine, umrla je 19. aprila, saopštilo je ministarstvo.

Guinnessova knjiga rekorda objavila je da je vijest o njenoj smrti potvrdio viši konsultant za gerontologiju Robert Jang, koji je također pomogao da se potvrdi njen rekord najstarije žive osobe još 2019. godine.

Govoreći o njenoj smrti, iz Guinnessove knjige rekorda objavili su: “Postala je najstarija živa osoba u januaru 2019. sa 116 godina i 28 dana. Ona je i druga najstarija osoba ikada zabilježena, prije je samo Jeanne Calment koja je živjela do 122 godine.”

Dvaput je preživjela rak i proživjela niz historijskih događaja, preživjevši dva svjetska rata i špansku gripu 1918. godine – kao i pandemiju covida-19.
Tanaka je trebala nositi baklju na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Plan je bio da ona prihvati plamen dok je prolazio kroz Šime, ali na kraju nije učestvovala zbog covida-19.

Tanaka je živjela u staračkom domu u Fukuoki. Njena porodica je rekla da je svoj um i tijelo držala angažovanim tako što je radila matematiku i rješavala zagonetke. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh