Svijet

Korejske vođe razmijenile “pisma prijateljstva”

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i predsjednik Južne Koreje na odlasku Moon Jae-in razmijenili su “pisma prijateljstva”, objavila je Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, a potvrdio je i Moonov ured.

Kim Jong Un i Moon Jae-in - Agencije

Moon je u svom pismu obećao nastavak rada na ujedinjavanju koje bi se zasnivalo na deklaracijama donesenim na sastancima 2018. godine usprkos “teškoj situaciji” i napetostima uzrokovanim sjevernokorejskim testiranjima interkontinentalnih balističkih projektila.

Kim je u svom odgovoru zahvalio Moonu na pokušajima popravljanja odnosa dvije zemlje i naglasio kako su ti “historijski” sastanci na vrhu dali ljudima nadu za budućnost, a dvojica vođa složila su se kako će se veze razvijati ako će obje strane “činiti neumorne napore s nadom”.

Tokom 2018. godine Moon i Kim su održali tri sastanka koji su obećavali približavanje miru i pomirenju, ali tokom posljednjih nekoliko godina odnosi su se ponovno pogoršali, prenose Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh