Svijet

SAD: Šansa da Putin upotrijebi nuklearno oružje je 1 posto

Kako su američki zvaničnici rekli za CNN, SAD zasad nema nikakve indikacije da se Rusija priprema koristiti nuklearno oružje

Vladimir Putin - Twitter

Vojska Sjedinjenih Američkih Država navela je da pozorno prati nuklearni arsenal u ratu u Ukrajini. CNN, pozivajući se na više izvora iz američkog Ministarstva odbrane, javlja da ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) dva – tri puta sedmično dobija izvještaje.

Kako su američki zvaničnici rekli za CNN, SAD zasad nema nikakve indikacije da se Rusija priprema koristiti nuklearno oružje. Ali dva izvora upoznata s posljednjim obavještajnim procjenama rekli su kako su američki zvaničnici zabrinutiji zbog mogućnosti da bi Rusija mogla koristiti nuklearno oružje nego u bilo kojem trenutku od završetka Hladnog rata.

Međutim, isti izvori naglašavaju da je i dalje smatraju malo vjerojatnim da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao koristiti bilo kakvo nuklearno oružje. Procijenjuju da je vjerovatnost za takvo nešto oko 1 posto. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh