Svijet

Gradovi sa najviše milijardera – Peking, Šangaj i Šendžen

Kina ima čak tri grada sa najvećim brojem milijardera na svijetu – Peking, Šangaj i Šendžen, pokazuju podaci iz godišnje publikacije “Globalna lista bogataša”, koju objavljuje šangajska istraživačka kompanija “Hurun riport”, piše agencija Srna.

Peking - wallpaperflare.com

Najviše milijardera, njih 144, živi u Pekingu, a slijedi Šangaj sa 121. Nekadašnje ribarsko selo Šendžen, koje je postalo kineska Silicijumska dolina, potisnulo je sa 113 milijardera američku metropolu NJujork, koja je svojevremeno sa 100 milijardera zauzimala treće mjesto na rang-listi “Hurun riporta”.

Koncentracija bogataša u Šendženu kontinuirano raste, pri čemu se od prošle godine još osam pojedinaca iz tog grada pridružilo listi najimućnijih na svijetu. Prema riječima Heng Čena, vanrednog profesora ekonomije na Univerzitetu u Hongkongu, uspon Šendžena je rezultat napora lokalnih vlasti da ovaj grad učine privlačnim za poslovanje, nudeći, na primjer, poreske olakšice kompanijama iz sektora visokih tehnologija.

Struktura stanovništva u Šendženu je i dalje veoma mlada u poređenju sa drugim prestižnim gradovima u Kini, tako da je to jedan od razloga zašto je veoma atraktivna poslovna lokacija. Ubrzani razvoj Šendžena počeo je 1980. godine, kada je dobio status prve kineske specijalne ekonomske zone, što je omogućilo gradu da privuče strane investicije.

Kao rezultat toga, njegov bruto domaći proizvod povećan je sa 28 miliona dolara na otprilike 475 milijardi dolara u posljednje četiri decenije Ovaj grad je dom mnogobrojnih velikih kineskih tehnoloških kompanija, među kojima su i “Huavej” i “Tencent”, za koje analitičari kažu da privlače i druge poznate brendove.

U Šendženu je, prema podacima lokalne vlade, prošle godine osnovano oko 2.500 visokotehnoloških kompanija, čime je njihov ukupan broj dostigao oko 17.000. Prema izveštaju “Hurun riporta”, u svijetu je na početku ove godine bio 3.381 milijarder, 153 više nego 2020, a njih 1.133 živi u Kini.

Najbogatiji Kinez je osnivač proizvođača bezalkoholnih pića “Nongfu springa” DŽong Šanšan, čija se imovina procenjuje na 72 milijarde dolara, a “prati” ga DŽang Jiming, osnivač tehnološke firme “Bajtdens” /vlasnik aplikacije “Tik tok”/, sa neto vrijednošću od 54 milijarde dolara.

Na trećem mjestu je Zeng Jukun, šef fabrike za proizvodnju baterija za električna vozila koji raspolaže bogatstvom od 53 milijarde dolara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh