Svijet

SAD: Usmjeriti sankcije na ruski obrambeni sektor

– Ono što praktično znači je da će Rusija imati manje novca za ulaganje u svoju vojsku – rekao je.

Vladimir Putin - Tanjug.rs

Sjedinjene Države će primijeniti instrumente ekonomskog i financijskog pritiska prvenstveno usmjerene na rusku obrambenu industriju kako bi osujetili svaki pokušaj Rusije da obnovi svoj potencijal usred rata koji Moskva vodi u Ukrajini, kazao je zamjenik ministra financija Wally Adeyemo, jedan od glavnih američkih koordinatori za Strategiju ruskih sankcija, koji su govorili na Petersonovom institutu za međunarodnu ekonomiju, prenosi Ukrinform.

Adeyemo je kazao da će SAD i njeni saveznici ciljati na lance nabavke koji doprinose izgradnji ruske ratne mašinerije što uključuje “sve od traženja načina da se krene za vojnim uređajima koji su napravljeni za korištenje ne samo u Ukrajini, već i do projektiranja snage drugdje”.

– Ono što praktično znači je da će Rusija imati manje novca za ulaganje u svoju vojsku – rekao je.

Adeyemo je istakao da je Putin nedavno priznao da će se ruska ekonomija morati transformirati. Adeyemo je to protumačio kao da je “ruska ekonomija manje fleksibilna i da je manja”.

Kako je Ukrinform ranije izvijestio, SAD su, zajedno s 30 drugih zemalja koje čine više od 50 posto globalne ekonomije, uvele sankcije i izvozna ograničenja bez presedana protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu.

Novi Zeland uveo nove sankcije ruskim bankama

Novi Zeland je u utorak predstavio novi paket sankcija koji je uveo protiv najvećih ruskih banaka i finansijskih institucija, kao odgovor na invaziju na Ukrajinu, prenosi Reuters.

– Duboko smo zabrinuti zbog izvještaja o brutalnosti ruskih snaga – rekla je ministrica vanjskih poslova Nanaia Mahuta u izjavi nakon što su mjere objavljene u medijima.

Podvukla je da Novi Zeland nastavlja da “osuđuje Putinov rat i podržava istrage Međunarodnog krivičnog suda o zločinima počinjenim nad građanima Ukrajine.”

Ona je rekla da su centralna banka i državni fond među tri ključna vladina finansijska tijela koji su pogođeni ovim novim sankcijama, kao i osam najvećih ruskih banaka i sedam drugih koje su povezane s oligarsima, odbrambenim sektorom i aneksijom Krima, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh