Svijet

Putin zaprijetio Evropi oko plina: Posljedice će biti bolne

Razumna zamjena za Evropu jednostavno ne postoji, rekao je Putin.

Vladimir Putin - Ft.com

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da Evropa nema alternativu nego nastaviti koristiti rusku energiju, upozoravajući na “iznimno bolne” ekonomske posljedice ako kontinent pokuša prekinuti opskrbu naftom i plinom.

– Razumna zamjena za Evropu jednostavno ne postoji – rekao je Putin u obraćanju iz svoje rezidencije u blizini Moskve.

Na globalnom tržištu jednostavno nema rezervnih količina, a isporuke iz drugih zemalja, prvenstveno SAD-a, koje bi mogle biti poslane u Europu potrošače će koštati višestruko više.

Čelnici u Evropi pokušavaju smanjiti svoje oslanjanje na rusku energiju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je zemlje poput Njemačke koje se opiru potpunoj zabrani ruske nafte i plina – rekavši da imaju krv na rukama.

Međutim, Putin je također priznao da postoje “problemi s plaćanjem ruskih izvoznih energenata”, budući da su banke iz “neprijateljskih zemalja odgađale prijenos sredstava”.

– Kao što smo mnogo puta rekli, ovdje je najveći problem poremećaj izvozne logistike – rekao je, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh