Svijet

MARIN LE PEN: ZELENSKI TRAŽI VIŠE NEGO ŠTO MU ZAPAD MOŽE DATI

Kandidat na predsjedničkim izborima u Francuskoj Marin le Pen izrazila je uvjerenje da predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski traži od Zapada više nego što zapadne zemlje mogu da mu daju.

Marin le Pen - Politiko.eu.

Zelenski želi veću podršku. Ponekad traži više nego što je moguće dati – rekla je Le Penova tokom emisije na televiziji “Frans dva”.
Odgovarajući na pitanje voditelja, Le Penova je objasnila zašto se protivi terminu “genocid” kada se radi o događajima u Ukrajini.

Genocid pravno ima veoma jasnu definiciju i ne odgovara situaciji – naglasila je Le Penova.
Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je ranije da nije saglasan sa predsjednikom SAD Joe Bidenom, koji mu je rekao da mu ono što se dešava u Ukrajini djeluje kao “genocid”. Francuski lider pozvao je na “pažljivu upotrebu termina”.

Le Penova je navela da ne vjeruje u mogućnost “izolovanja” Rusije na međunarodnoj sceni, uz napomenu da je Ruska Federacija velika svjetska sila.

Ona je istakla da podržava nastavak odnosa NATO-a i Rusije nakon završetka sukoba u Ukrajini.

Mislim da će Zapad imati mnogo toga da izgubi ukoliko Rusija na duže staze odluči da sarađuje sa Kinom – upozorila je Le Penova.

Le Penova je obećala da će, ukoliko bude izabrana za predsjednika, njena spoljna politika biti zasnovana na principima “nezavisnosti, paralelnosti i postojanosti”, javio je TASS.

Drugi krug izbora u Francuskoj, u koji su prošli Makron i Le Pen, održaće se 24. aprila. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh