Svijet

Rusija: Ubili smo zloglasnog vođu ukrajinskih neonacionalista

Ruske snage ubile su Tarasa Bobaniča, jednog od vođa dobrovoljačkog ukrajinskog korpusa Desni sektor, izvijestilo je danas rusko Ministarstvo obrane, prenosi agencija Tass.

“Tijekom izviđačkih aktivnosti 5 kilometara južno od grada Izjuma, ruska skupina za specijalne operacije eliminirala je Tarasa Bobaniča, jednog od najozloglašenijih vođa takozvanog dobrovoljnog ukrajinskog korpusa Desnog sektora”, priopćilo je ministarstvo.

Desni sektor je krajnje desna nacionalistička organizacija nastala 2013. godine. Okuplja militantne i nemilitantne aktiviste i radikalne organizacije.

“Kriv je za smrt stotina civila”
Rusko ministarstvo piše i da će “ruske oružane snage nastavit će tražiti i eliminirati vođe ukrajinskih neonacističkih organizacija”. Pišu i da se u studenom 2013. Bobanič pridružio redovima Desnog sektora kao vođa neonacističke skupine Lviv.

“Od 2014. sudjelovao je u kaznenoj operaciji kijevskog režima u Donbasu. Osobno je davao naredbe za bombardiranje naselja Donjecka i Luganska iz teškog topništva. Kriv je za smrt stotina civila Donjecke i Luganske Narodne Republike , uključujući i djecu”, piše u priopćenju ministarstva.

Bobanič je od 2019. obnašao dužnost zamjenika zapovjednika Desnog sektora zaduženog za pričuvne snage, tvrdi rusko ministarstvo obrane. “Bio je jedan od ideologa takozvane teorije superiornosti ukrajinske rase i osobno je sudjelovao u napadima i ubojstvima stanovništva koje govori ruskim jezikom na ukrajinskom teritoriju”, dodalo je ministarstvo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh